Ens agradaria que el nostre municipi s'unisca a la llarga llista de localitats espanyoles que s'han declarat lliures d'aquests espectacles"El col·lectiu d'Esquerra Unida de Sant Antoni, va presentar a principis del mes en l'Ajuntament una proposta amb intenció que fóra debatuda en el ple que se celebra aquest dijous. En la seua moció, es fan ressò, diuen, de l'opinió i sentir de molts dels veïns i veïnes del municipi perquè Sant Antoni practique polítiques respectuoses amb els animals i que s'eviten els anomenats 'Festejos Taurins', en els quals els animals són estressats i reben vexacions i maltractaments.
rectificació Segons informa Esquerra Unida la moció, està presentada conjuntament entre el PSPV-PSOE i ESQUERRA UNIDA; lamentem l'error comès
El que proposen és
"PRIMER: Declarar a Sant Antoni de Benaixeve "Ciutat amiga dels animals i respectuosa amb els seus drets".
SEGON: Que es declare a Sant Antoni de Benaixeve com una localitat lliure del maltractament animal, contrària als festejos taurins i, en general, a tots aquells espectacles que exercisquen qualsevol tipus de violència contra els animals que els puga ocasionar estats d'ansietat, per maltractament, sofriment o qualsevol dany físic o psicològic."
El text literal de la moció presentada:
"El Col·lectiu d'Esquerra Unida de Sant Antonio de Benaixeve comparteix la preocupació de centenars de ciutadans pel respecte i benestar dels animals, per això un dels seus objectius és promoure la protecció d'aquests, impulsant l'elaboració de normatives que recullen els principis del seu respecte i defensa, com ja figuren en tractats i convenis d'altres municipis.
“Cap animal serà sotmès a maltractaments ni a actes cruels”. Amb aquesta claredat es van pronunciar l'ONU i la UNESCO en aprovar la Declaració Universal dels Drets dels Animals. El nostre codi penal, en el seu article 337, estableix penes pel maltractament animal, tant domèstics com salvatges. Lamentablement, veiem com aquest precepte s'incompleix de manera reiterada. Sens dubte, a l'Estat Español, els majors exponents d'aquest incompliment són els festejos taurins que es celebren en un bon nombre de municipis, incloent al nostre; tenint com coartades una sèrie de pelegrines justificacions basades en el manteniment de tradicions, raons d'identitat o suposadament culturals. Aquest tipus d'argumentacions empal·lideixen quan es confronten amb la realitat d'uns animals torturats fins a l'extenuació.
Així sembla entendre-ho també la pròpia UNESCO, quan en 1980 definia a la tauromàquia com “El malhaurat i venal art de torturar i matar animals en públic i segons unes regles. Traumatitza als xiquets i als adults sensibles. Agreuja l'estat dels neuròpates atrets per aquests espectacles. Desnaturalitza la relació entre l'home i l'animal. En això, constitueix un desafiament major a la moral, l'educació, la ciència i la cultura.”
Molt recentment, el 30/08/2017, l’Europarlament va aprovar, amb majoria absoluta, una esmena per a la defensa del benestar animal i dels drets dels animals. L'esmena aprovada deixa clar que el Parlament Europeu, en nom de la ciutadania europea, no recolza la tauromàquia ni moral, ni políticament i insisteix que els animals no han de sofrir dolor, lesions, por o ansietat. Els representants del poble europeu tenen clar que en ple segle XXI torturar animals pel gaudi i espectacle no és en cap cas cultura , ni molt menys digne de ser finançats amb diners públics.
Aquests moviments a favor dels drets dels animals s'assenta sobre valors difícilment qüestionables. Una societat avançada i civilitzada no pot romandre aliena a la tortura i el maltractament animal, és per això que, igual que el genial Leonardo da Vinci, pensem que “Quan la humanitat siga veritablement civilitzada, l'home condemnarà en la mateixa mesura cada forma de violència, siga aquesta comesa contra els animals o contra els éssers humans”; la qual cosa està en total sintonia amb Gandhi quan afirmava que "La grandesa i el progrés moral d'un poble és mesura per com tracta aquest als animals".
Hi ha importants indicadors que avalen el canvi demandat per una societat que desitja seguir avançant cap al respecte i la convivència, desenterrant les pràctiques de maltractament animal. En aquest sentit, recents enquestes (La Vanguardia, 21/01/2016, Ipsos Mori) indiquen clarament que el suport a aquest tipus de festejos taurins ha descendit del 30% al 19% en els últims 3 anys i molt especialment en la joventut, on les enquestes mostren que el 85% de joves (16-24 anys) estan en contra. Concretament, a Paterna, una recent enquesta, llançada pel consistori, revelava un 69% en contra de tals festejos.
Nosaltres estem convençuts que, amb total sintonia amb les anteriors enquestes, la majoria de veïns de Sant Antoni de Benaixeve rebutgen aquest tipus d'actes, però ells, per molta majoria que siguen, no ho podran impedir. És una qüestió que ha de resoldre's políticament. Som els partits polítics els responsables de solucionar-ho. Els grups polítics d’aquest Ple no poden seguir ficant el cap en un forat, com l'estruç, per no veure ni sentir tal problemàtica.
Ens agradaria que el nostre municipi s'unisca a la llarga llista de localitats espanyoles que s'han declarat lliures d'aquests espectacles"
Com a il·lustració acompanyen a la nota emesa aquest vídeo del grup PACMA
Video, pel·lícula realitzada per PACMA amb assessorament de biòlegs i veterinaris, en la qual es mostra que el bou, durant els festejos, l'única cosa que vol és fugir d'el maltractament que no comprèn.
La perspectiva és la del bou. La càmera es fixa en l'animal. I és explícita: hi ha primers plànols de borbotones, espasmos, metall afilat trencant la pell, travessant les costelles, puntes sent clavades i reclavades, ferides en les quals es furga. Raneres. Vòmits de sang, baves asfixiades, femta i orines de la por. I no obstant açò, la qual cosa més impressiona són les bovines mirades de desemparament.
El muntatge i la música (triada i col·locada amb efectisme) acaben de compondre un retaule escruixidor de l'espante