Rosa Pérez Garijo crida a la unitat de forces progressistes valencianes, i aposta per una suma que supere interessos partidistes. L’acte “Propostes de futur per a un País imperfecte” ha desbordat l’Octubre Centre de Cultura Contemporània per reivindicar la reedició d’un tercer Botànic.
Rosa Pérez Garijo ha oferit la conferència debat “Propostes de futur per a un País imperfecte”, un acte que ha comptat amb una afluència de públic molt notable i ha desbordat l’aforament de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València amb prop de dues-centes persones.
La coordinadora general d’Esquerra Unida i Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha estat acompanyada d’Ana Garcia, Secretària General de CCOO País Valencià, i Anna Oliver, Presidenta d’Acció Cultural del País Valencià.
Durant l’acte, Pérez Garijo ha reivindicat la unió de forces progressistes valencianes per a la reedició d’un 3r Botànic. Així, la coordinadora de l’organització d’esquerres considera que és imprescindible prioritzar una suma progressista que supere interessos partidistes. “La proposta de Yolanda Díaz és el que Esquerra Unida ha proposat sempre”, afirma Pérez Garijo, i recorda en aquest sentit que “sempre hem confluït amb altres forces polítiques, ens cal un ‘Sumar’ en clau valenciana per a guanyar el País”.
Les “Propostes de futur per a un País imperfecte” han fet un repàs per les polítiques i avanços duts a terme des del govern del Botànic, concretament des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Pérez Garijo ha destacatles polítiques de memòria i l’obertura de fosses: “no podem construir una democràcia dalt de les fosses de la vergonya”, ha asseverat. La Consellera ha vinculat la “desmemòria” amb l’auge de l’extrema dreta: “Qui no coneix la seua història està condemnat a repetir-la. Cal que la gent jove conega el seu passat, no podem sustentar la nostra societat en l’oblit i la mentida”.
Per descomptat, s’han posat en valor les polítiques de transparència, cooperació i participació: “cal fer partícip a la ciutadania de les decisions públiques. La participació és un antídot contra la desafecció ciutadana amb la política”.
Pel que fa al paper d’Esquerra Unida en l’espectre polític, la coordinadora general considera que l’organització “és una força decisiva i necessària” per a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals: “potser en algun moment s’ha ocupat el nostre espai electoral, però mai el nostre espai polític”, reflexiona. Pérez Garijo reivindica, a més, la força municipalista d’Esquerra Unida, “garantia de consolidació i estabilitat
Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta d’Unides Podem – Esquerra Unida presenta una PNL on sol·licita la revisió de l’expedient ambiental que permetria la instal·lació d’una Línia de Molt Alta Tensió que afectaria diversos paratges del País Valencià, com ara la comarca de l’Alt Palància o el Camp de Túria. Des d’Esquerra Unida a la comarca de l’Alt Palància es reivindica que el territori no s’ordene “d’esquenes a la població”, i exigeixen la revisió ambiental d’un projecte que afectaria part de la zona cremada per l’incendi de Begís el passat mes d’agost, als municipis de Camp de Túria de llíria, Olocau, Bétera, La Pobla de Vallbona, Sant Antoni de Benaixeve i l'Eliana, a més del Parc Natural del Túria en la part de Paterna.
Esquerra Unida, a través dels seus representants institucionals a les Corts Valencianes, ha registrat una PNL on es sol·licita una nova avaluació de l’expedient ambiental que permetria la instal·lació d’una Línia de Molt Alta Tensió que travessaria diversos paratges del País Valencià. El projecte comprèn, a més, els avantprojectes de tres parcs fotovoltaics a la província de Terol, més la infraestructura d’evacuació de la Línia de Molt Alta Tensió Ojos Negros – L’Eliana, que afectaria directament part de la zona cremada per l’incendi de Begís el passat mes d’agost.
El text insta el Consell perquè aquest inste al Govern de l’Estat espanyol a revisar l’expedient i la declaració d’impacte ambiental, amb l’objectiu d’evitar que el traçat de la infraestructura trevesse la zona de l’incendi de Begís. La PNL al·lega que les condicions del territori han empitjorat després de l’incendi, i l’ecosistema de la zona presenta en l’actualitat una major vulnerabilitat geològica i biològica.
Estefania Blanes, la diputada que ha enregistrat la PNL, assenyala que “el foc va provocar canvis en l’entorn, especialment relacionats amb l’augment de risc d’erosió, contaminació d’aqüífers i major vulnerabilitat en la fauna i la flora”. D’aquesta forma, la diputada exposa que “sembla evident que la situació actual de la zona afectada pel projecte es molt distinta a la que existia en el moment en que es va presentar la sol·licitud d’autorització administrativa per part de les promotores”. Per tant, “els documents tècnics presentats no reflecteixen la realitat actual de l’entorn”, emfatitza Blanes.
Jesús Monleón, membre d’Esquerra Unida a la comarca de l’Alt Palància, afirma que “per als municipis de l’interior del País Valencià és molt important que el territori no s’ordene d’esquenes a la població”. Monleón denuncia que “aquest tipus de projectes desproporcionats no aporten desenvolupament o activitat econòmica per al nostre territori. Més bé al contrari, tenen connotacions d’especulació dins del mercat energètic, a banda de ser agressius amb l’entorn i el medi ambient”. Monleón apunta que “és necessari i imprescindible que es revise el projecte. Volem que es paralitze el tràmit i que es reinicie el procés d’avaluació ambiental”.